Et par ord til de rene i danske hjerter

Georg MetzUncategorized1 Comment

Historiens forsnævringer

Anders Fogh Rasmussen ville i et interview om sin nye bog til det amerikanske foredragsmarked ikke røbe, hvem han foretrækker som USA’s næste præsident: ”Debatten om amerikansk lederskab skal ikke domineres af, om jeg anbefaler den ene eller den anden. For mig er det ikke afgørende om det er en republikaner eller en demokrat, der sidder i Det Hvide Hus”.
Såfremt den tidligere generalsekretær havde haft flere tilbagevirkende kræfter, ville han dog klart have foretrukket republikanerne John McCain, Sarah Palin, Mitt Romney og Paul Ryan frem for demokraterne Barack Obama og Joe Biden. Demokraten Obama har ifølge den forhenværende Rasmussen anlagt en katastrofalt naiv og politisk korrekt kurs i express vpn Syrien. I modsætning til forgængeren, Foghs særlige ven George W.´s og Foghs egen anderledes kontante håndtering af Irak, hvor den tilbageskuende Fogh kommenterer tragediens oprindelige afvendelighed med den kreative konstatering: at alle jo var overbevist om at Saddam havde masseødelæggelsesvåben.
Ganske vist mente FN´s våbeninspektører noget andet, det tilkendegav ambassadør Blix i umisforståelige vendinger. Og ganske vist foreligger glasklart vidnesbyrd om USA´s og Englands regeringers vildledning af offentligheden. Og ganske vist konkluderede den britiske parlamentsundersøgelse at der hviler et tungt og uafviseligt ansvar for den ringe forberedte og ulovlige krig og dens frygtelige følger på daværende premierminister Blair, hvis kurs Fogh i Irak fulgte parallelt.
I den forbindelse udtrykker Rasmussen tilfredshed med at Irak-kommissionen her til lands blev nedlagt af V-regeringen; alt var jo klarlagt, som regeringen sagde, hvilket ikke helt er i overensstemmelse med den sag, regeringen og Fogh altså ikke ønsker yderligere opklaret. Kommissionen ville også blive alt for dyr, anfører Fogh. I Jyllands-Posten tilføjer han at det jo også ville tage år, før en sådan Irak-kommission afslutter arbejdet. ”I 2020 ville man så kunne læse om, hvad vi foretog os i 2003. Altså det giver ingen mening efter min mening”. Der ikke er noget at komme efter.
Meningsfuld historie er i denne optik, hvad en tidligere topansvarlig ikke finder mening i at undersøge, navnlig når det meningsfulde rækker for langt tilbage i tiden, hvorfra en udredning ellers ville give god mening.
Heri ligger nøglen til forståelse af endnu en mening Fogh Rasmussen så rundhåndet har leveret, nemlig om besættelsestidshistorien og den danske overlevelses- og forhandlingspolitik over for tyskerne. Disse forhold ligger unægtelig længere tilbage end 15 år, hvor Fogh Rasmussens karske mening er den enkle, at besættelsens historie kun har mening, hvis folk dengang havde gjort, som statsminister Rasmussen 60 år senere mente, de skulle. Uden i øvrigt at tage overdrevent hensyn til datidens betingelser og historikere af en anden mening end de tilbageskuende stålsatte født i betryggende afstand af Hitler.
En bastant postfaktuel opfattelse af fortidens forudsætninger er under udvikling i fædrelandet. Dansk Folkepartis Martin Henriksen har også en mening som han et døgns tid delte med kulturministeren, før denne fik en anden mening, da den første mening jo var meningsløs.
Dansk er man ikke, mente Henriksen – og den midlertidige Haarder – blot fordi man er født i Danmark, taler dansk, har dansk uddannelse, danske venner, dansk arbejde, er gift dansk og har danske børn, der går i dansk skole, taler dansk, har danske venner, etc. Dansk er man ifølge Henriksen først, når man er ”dansk i hjertet”.
Hvordan afslørede Henriksen ikke i sit anfald af stramtandede forestillinger om skikke, højtider, værdier, som Henriksen gået på klingen mestendels lod forstå er det ofte fremhævede juletræ, frikadellerne, stegt flæsk, ligestilling mellem to af kønnene, skingrende begejstring når Danmark scorer i fodbold, badning uden tøj og tørklæde og rigelig indtagelse af øl, når man er ung.
Disse kriterier for danskhed i hjertet udelukker ikke så få, også i skribentens danske familie og omgangskreds inklusive skribenten selv. Som idrætsignorant og boldblind føler man sig af og til som fremmede blandt galninge uden hjerte og jubel for støjende fodbold, ligervis hvad angår pyntede grantræer indendørs samt en række andre umistelige forudsætninger for den Henriksen´ske danskhed.
Når Martin Henriksen krænger sit vennesæle ydre ud og viser sit sparsomme men uimodståelige udvalg af muntre miner, transformeres hjertets følelser fra oprigtig bekymring over arternes udvikling til den pure fædrelandskærlighed. Tænke sig, at ét land og så så lille kan rumme så megen visdom og charme i én organisme og så så længe.
Historien om den nationale mentalitet møder hos Fogh Rasmussen og DF-ordføreren udfordringer. Havde man for et halvt århundrede siden forlangt at drenge og piger gik sammen i bad uden nævneværdige tekstiler på kroppen, levede op til det gennemsnitlige nationale alkoholforbrug og drak sig i hegnet i Prag, samt opmuntret styg tale om flygtninge og fremmede, var kirke- og skolefolk og et kor af dydens vogtere til højre og venstre brudt ud i klagesange og havde krævet dem der drev ungdommen i fordærv fradømt embede og ære.
Hvis en aflagt politiker ydermere havde forsikret at han ikke offentligt ville pege på den ene amerikanske præsidentkandidat frem for den anden, var mere end den halve nation faldet død om af grin.
Hvis en dansk justitsminister Pind dengang og i øvrigt i et civiliseret samfund, som altså ikke er det danske, på forhånd , inden retten var trådt sammen, havde blandet sig i en kriminalsag og erklæret sagen klar og de tiltalte skyldige i terror, ville vedkommende justitsminister Pind være forhenværende, før dagen var omme.

Men det er en anden historie om truede danske værdier, når truslen er alvor.

One Comment on ““Et par ord til de rene i danske hjerter”

  1. Hanne Zieler

    Åh, tak !! Beskrivelsen af Henriksen er herlig. Den minder om Mo Mowlams bemærkning til Ian Paisley..” You are, as always, the milk of human kindness.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

four × 1 =